Nederlands (Nederland) English (United Kingdom)
 • darkblurbg
  Recht hebben, recht krijgen. AGA Juristen helpt u uw recht te halen!
  Het team van AGA Juristen bestaat uit deskundige ervaren juristen met: allemaal minimaal 25 jaar ervaring en de mr. titel. Juridisch advies: € 105,- p/u (excl. BTW) + geen kantoorkosten
 • darkblurbg
  AGA Juristen: 1ste intakegesprek gratis en vrijblijvend! Bel: 040-8444523
  Onze deskundige ervaren juristen helpen uw juridische kwestie vakkundig op te lossen. Vaak zonder een gerechtelijke procedure, maar wij procederen ook, als het niet anders kan.
 • darkblurbg
  Stel uw vraag in het formulier aan de rechterzijde
  AGA Juristen wil ieder mens de mogelijkheid geven om voor zijn of haar rechten op te komen. Niet alleen de mensen die een advocaat kunnen betalen. Juridisch advies: € 105,- p/u (excl. BTW)
 • darkblurbg
  Betrouwbaar juridisch advies: € 105,- per uur (exclusief BTW) + geen kantoorkosten
  U heeft recht op hoge kwaliteit juridisch advies. Bij gerechtelijke procedures en juridische zaken heeft u recht op doortastende rechtsbijstand en een professionele ervaren jurist met de mr. titel.
 • darkblurbg
  AGA Juristen: 1ste intakegesprek gratis en vrijblijvend! Bel: 040-8444523
  Bij AGA Juristen heeft u een veel reëlere kans dat het mogelijke resultaat wat het u oplevert, opweegt tegen de kosten die u maakt. Alleen juristen met minimaal 25 jaar ervaring + mr. titel
 • darkblurbg
  AGA Juristen is gespecialiseerd in:
  Arbeidsrecht
  Consumentenrecht
  Bestuursrecht
  Civiel recht
  Verbintenissenrecht
  Ondernemingsrecht

Algemene voorwaarden
Je koopt iets en gaat akkoord met de algemene voorwaarden zonder die van tevoren te lezen. Vrijwel iedereen doet dit. Eigenlijk kun je dan akkoord zijn gegaan met iets waar je in eerste instantie niet akkoord mee zou gaan. Gelukkig zit je hier niet altijd aan vast.

Wat zijn algemene voorwaarden
Algemene voorwaarden zijn de standaard regels die zijn opgesteld door een organisatie. Deze regels gelden bij elke overeenkomst die deze organisatie sluit. Algemene voorwaarden beschermen ondernemingen tegen veelvoorkomende risico’s en voorkomt mogelijke problemen na het sluiten van een overeenkomst. Een ander voordeel is dat algemene voorwaarden voor de onderneming een hoop tijd bespaard. Dit omdat er niet met elke klant afzonderlijk regels moeten worden afgesproken, maar enkel naar de algemene voorwaarden kan worden verwezen. Ook scheelt dit in papierwerk, aangezien de algemene voorwaarden niet hoeven worden uitgeprint.

Onredelijk beding in algemene voorwaarden
Ondanks het feit dat algemene voorwaarden veel voordelen heeft voor de onderneming, is het niet de bedoeling dat de onderneming een groter voordeel heeft tegenover de tegenpartij. Het is natuurlijk logisch dat de organisatie punten verwerkt die voor hen gunstig uitkomen, maar dit mag niet zodanig nadeel meebrengen aan de tegenpartij. De wetgever weet uiteraard ook wel dat merendeel van de mensen klakkeloos akkoord gaan met de algemene voorwaarden. Het zou ook niet praktisch zijn om ze elke keer helemaal door te moeten lezen. Hierom heeft de wetgever bepaalt wat er allemaal in de algemene voorwaarden mag komen te staan. Of belangrijker, wat er niet in de algemene voorwaarden mag staan. Deze onredelijke bedingen staan benoemd in de zwarte en grijze lijst. Echter kunnen alleen consumenten zich hierop beroepen. Als bedrijf zul je zelf moeten kunnen aantonen waarom de algemene voorwaarden onredelijk zijn. Dat is natuurlijk een stuk lastiger.

Zwarte lijst
Indien het beding op de zwarte lijst staat is het onredelijk bezwarend. Het beding in de algemene voorwaarden is dan vernietigbaar. De voorwaarden die op de zwarte lijst staan maken namelijk een inbreuk op de rechten van een van de partijen. Enkele voorbeelden van onredelijk bezwarende bedingen die staan opgenomen in de zwarte lijst:

 • De voorwaarde die het recht ontneemt tot opeising van tegenprestatie
 • De voorwaarde die ontbinding uitsluit of beperkt
 • De voorwaarde die een bevoegde opschorting uitsluit of beperkt

Grijze lijst
Indien het beding op de grijze lijst staat wordt het vermoed onredelijk bezwarend te zijn. Hier heeft de opsteller van de algemene voorwaarden nog de kans om aan te tonen dat de voorwaarden toch redelijk zijn. Indien de voorwaarden toch onredelijk bezwarend zijn, is het beding in de algemene voorwaarden vernietigbaar. Deze voorwaarden maken een minder grote inbreuk op de rechten van een van de partijen dan de voorwaarden genoemd in de zwarte lijst. Enkele voorbeelden van vermoedelijk onredelijk bezwarende bedingen die staan opgenomen in de grijze lijst:

 • De voorwaarde die de opsteller de bevoegdheid geeft om een afwijkend product te leveren zonder dat de wederpartij dan mag ontbinden
 • De voorwaarde die de opsteller een te lang termijn geeft om te leveren
 • De voorwaarde die een bevoegde verrekening uitsluit of beperkt

Wat kunnen wij verder voor jou betekenen?
Ben je akkoord gegaan met ongunstige algemene voorwaarden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij kunnen controleren of het beding in de algemene voorwaarden onredelijk bezwarend is en kunnen je hier verder bij helpen.

Wil je goede algemene voorwaarden opgesteld hebben, zodat je later niet in de problemen komt, dan kun je ook altijd contact met ons opnemen. Wij kunnen voor jou algemene voorwaarden opstellen die juridisch overal aan voldoen.

Bel of e-mail ons: 040-8444523 of info@agajuristen.nl 

Auteur
Maryleny Zonneveld (Jurist AGA Juristen)
Geschreven op: 27 mei 2021

Bovenstaand artikel is zo nauwkeurig mogelijk beschreven, toch kan bovenstaand artikel een  menselijke fout bevatten, incompleet zijn of kan dit artikel jaren later niet meer actueel zijn. AGA Juristen ontvangt geen vergoeding voor deze informatie als deze wordt gebruikt, en is mede daarom op geen enkele wijze aansprakelijk voor de informatie in bovenstaand artikel. De auteursrechten van bovenstaand artikel liggen bij AGA Juristen en Maryleny Zonneveld. Bovenstaand artikel mag niet door anderen worden gekopieerd of gepubliceerd, zonder onze toestemming op papier.